Voor dit project heb ik contact gezocht met een openhaarden
bedrijf genaamd Heerkens openhaarden.
Hier wisten ze natuurlijk alles van metaal soorten en
warmte. Zelf had ik hier nog niet zoveel kennis van en dus was het voor mij
zeker zinvol om hier met wat experts over te praten.
Ik heb hun mijn ideeën laten zien en heb hun in principe
gewoon de vrijheid gegeven om op het idee te mogen schieten.
Ik had ook wel een aantal specifieke vragen, zoals de rand
van mijn barbecue.
Ik heb namelijk een tijdje zitten twijfelen van welk
materiaal ik de rand zou maken. Ik vond zelf een industriële look erg
interessant, vandaar dat ik daardoor al snel ging nijgen naar hout, omdat ik
ijzer en hout zelf ook heel mooi vond.
Maar omdat de rand van de barbecue direct tegen de bak waar
de kooltjes in zouden zitten zou staan was hout niet echt de beste optie.
(Aangezien grills wel een temperatuur van rond de 340 graden Celsius kunnen
bereiken. En de ontbrandingstemperatuur van hout tussen de 250-350 graden
Celsius ligt.)
Bij het openhaarden bedrijf hadden ze wel wat materialen die
erg goed tegen de hitte van de barbecue zouden kunnen.
Ik had van hun dan ook 2 opties gekregen. Het ene materiaal
hete Suprisol en het andere Promafour.
Suprisol was er gewoon in 30mm dikke plaat alleen was erg
moeilijk te schroeven en boren omdat het erg breuk gevoellig is. Om hier in te
schroeven (de pootjes eraan vast) was een erg lastig idee. Tenzij ik het echt
zou kunnen verankeren en er een stalen plaat aan de onderkant tegen aan zou
zetten. Dit was allemaal onnodig veel werk.
De 2de optie, Promafour, was een betere optie.
Deze plaat soort is een stuk sterker. Helaas alleen dat deze plaat er maar in
15mm dikte was. Mijn ontwerp van mijn barbecue had een rand van 30mm dik en dus
zou ik 2 platen op elkaar vast moeten maken of ik zou gewoon de plaat als 15mm
dik kunnen gebruiken.
Na dit gesprek heb ik een reststuk Promafour mee gekregen om
thuis te kunnen kijken of ik dit materiaal wilde gaan gebruiken.
Ook hebben ze me een reststuk gegeven voor mijn grill.
Aangezien ik een relatief kleine barbecue heb hadden ze nog een reststuk voor
mij liggen.
Toen ik wegging bij het bedrijf had ik een heel goed gevoel.
Ze hebben me erg goed geholpen en me voorzien van de informatie die ik nodig
had.
Ook de materialen kwamen erg goed van pas en daar was ik erg
blij mee.
Helaas heb ik de Promafour uiteindelijk niet meer gebruikt
in mijn eindmodel. De reden hiervan was was omdat ik het een beetje af vond
staan tegenover de rest van mijn ontwerp.
Ik wilde een wat meer industriële look en dat zou ik niet
krijgen met de Promafour.
Uiteindelijk heb ik voor mijn eindmodel gekozen om een
ijzeren frame te gebruiken en die in elkaar te lassen.
Zo behield ik toch een beetje de industriële look en kon het
materiaal ook nog eens super goed tegen de warmte van de kolen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten